Vin fra Hothum
Vin i 5 generationer
Hothum vingård ligger i Aspisheim, i det nordlige Rheinhessen, ca. 10 kilometer syd for Bingen am Rhein. Den økologiske vingård har været familieejet i 5 generationer. Fra det 19. århundrede lavede familien vin. Et af de vigtigste skridt, familien tog tilbage i 1980´erne, var da de besluttede at blive nogle af de første til at søge økologisk certificering. Således tilhører vingården Hothum pionererne indenfor økologisk vinproduktion. Den biologiske ide med at være i harmoni med naturen, er stadig det ledende princip på vingården. Andreas og Christoph er med rette stolte af deres vingård, og det de producerer.
På vinmarkerne dyrkes forskellige druer, dog med en klar præference for Rieslingdruen. Alt dyrkes økologisk, men betyder det bedre vin?
I økologisk vinavl er der fokus på en levende jord og et levende økosystem i vingården, og her er nøgleordet bæredygtighed. Kvaliteten af en vin er signifikant påvirket af arbejdet i vingården og det håndværk og den erfaring, der ligger bag. Megen viden er viderebragt fra generation til generation, og det påvirker den endelige vinoplevelse.
Man ikke sige, at økologisk vin generelt er bedre end konventionel, men betydelig mere skånsomt miljømæssigt. Som det fremgår af oversigten under “Økologisk vinproduktion”, er der på mange væsentlige parametre – en betydelig forskel.
Vine fra Hothum er karakteriseret ved at familien altid er på udkig efter noget nyt til den specielle smag. Familievirksomheden er et kendt navn i den nordlige Rheinhessen. De dyrker deres egen individuelle stil og producerer økologiske vine med karakter.
Vinområdet Rheinhessen
Rheinhessen er Tysklands største vinområde og placeret på venstre side af Rhinen i svinget ved Bingen og Mainz. Området og specielt vinmarkerne ned til floden er lune. I gennemsnit har Rheinhessen årligt mellem 1500-1600 timers sol, en gennemsnitlig årstemperatur på ca. 10°c, samt nedbør, svarende til mellem 500-550 mm. Dette karak-teriserer et optimalt vindyrkningsklima i regionen.
Aspisheim ligger på den nord-vestlige skråning af Rheinhessen plateauet. Dette består af marine sedimenter, der blev aflejret i Mainz området for mere end 11 millioner år siden. I efterfølgende kolde og varme perioder, nedbrød erosion den jord, som landskabet stadig består af. Disse tertiære marine- og flodsedimenter og deres blandinger er hovedbestandelen af jorddannelsen i området.
Rheinhessens vinproduktion er domineret af Riesling og Silvaner, samt andre knap så dominerende druesorter. Vinmarker omkring byerne Ingelheim og Bingen er desuden kendt for at levere fænomenale vine på Spätburgunder (Pinot Noir).
Det er også Spätburgunder og de andre Pinot-druer, der i øjeblikket vinder frem i området på grund af et særdeles velegnet klima og en passende jordbund til disse burgundiske druetyper.
Området har de senere år også været centrum for mange af de tyske vinhuse, som har eksperimenteret med at dyrke økologisk og biodynamisk. Nogle af dem har senere valgt at omlægge hele produktionen til mere miljøvenlige produktionsformer, samtidig med at de også internatonalt er blevet anerkendt for at lave vine i højeste kvalitet. Det er i dag stadig kun 5% af vinbønderne, der udelukkende dyrker økologisk.
Wein- und Sektgut Hothum fra Aspisheim er et godt eksempel herpå.